69-09 „Pokud jde o tyto zločince, proč se nám nedostává policejní ochrany? Znamená to snad, že když je ve Spojených státech někomu vyhrožováno, nedostane se mu žádné ochrany od státu a musí se podřídit krutostem těchto zločinců? Mělo by nám jít o to, jak podniknout kroky nezbytné k sebeobraně, a ve výsledku záviset na Krišnovi. Neměli bychom jen nečinně sedět a záviset na Krišnovi. Ardžuna musel bojovat na bitevním poli, ale zároveň také naslouchat Bhagavad-gítě. Takové by také mělo být naše motto. Neměli bychom ani bojovat sami bez vědomí Krišny, ani se vzdát všeho možného vybavení ve vědomí Krišny.“ (dŠP Brahmánandovi, 9. září 1969)

72-09 „Přečetl jsem si s velkou starostí tvůj výčet incidentů bitek s chuligány. Konec konců tento svět je plný temnoty a je ovládán démony, těžkosti tedy jistě přijdou. Budeme-li se však držet Krišnových lotosových nohou, tyto potíže překonáme, tak jako dítě přeskočí výmol způsobený kopýtkem telete. Krišna bojoval s tolika démony, bojování tedy není zakázáno, je-li to za dobrým účelem. Jde ale o to, že toto jsou mladí lidé, a když je pokorně oslovíte a ty sám půjdeš za jejich vůdci a budeš s nimi hovořit o vědomí Krišny, přistoupí na to, aby nás nechali na pokoji, tak to vidím já. Když je však násilně vyzveš a ukážeš jim svou sílu, budou bitky pokračovat víc a víc. Lepší je vyřešit celou situaci okamžitým oslovením jejich vůdců a usmířit se s nimi pomocí toho, že jim přineseme prasádam a další pěkné dárky a poskytneme jim naši filozofii, a když budou ochotni naslouchat, můžeme je také naučit zpívat Hare Krišna mantru. Jsou to nevinní hoši, pouze byli svedeni na scestí, běž tedy za nimi a poskytni jim ty správné informace a pak už se od nich nebudeme muset ničeho obávat. Jestliže si však myslíš, že je nezbytné pořídit si brokovnici, je to v pořádku, musíme Krišnův chrám ochránit, bude-li to nutné.“ (dŠP Hansadútovi, 14. září 1972)

73-06 „Jaká opatření jsi přijal po tomto incidentu se střelbou? Baradrádža je zde a zpravil mě o tom, že oddaní byli velice vyděšeni. Dále jsem pochopil, že tento útok byl již druhým v řadě. Zde v Májápuru jsme se doslechli, že v našem těsném sousedství dochází jednou či dvakrát měsíčně k loupežným přepadením. Pořídili jsme si teď kvůli tomu dvě pušky zaregistrované vládou. Jestliže byl tedy Nový Vrindávan již dvakrát či třikrát napaden, proč ještě nemáte zbraně? Neobhajujeme nenásilí, jestliže nás někdo napadne, musíme ho zabít. Myslím si tedy, že bys měl okamžitě pořídit zbraně a vycvičit deset až dvanáct lidí, abychom se tak mohli při dalším útoku bránit.

Co se týká mého zdraví, trochu se zlepšuje, ale zároveň se objevují nové symptomy. Včera jsem zničehonic začal mít problémy s okem. Říkají, že to je zánět spojivek či něco takového. Levé oko je nateklé a neustále slzí, takže nemohu pořádně vidět.

Šjámasundar sem přijel a chce, abych se vydal do Londýna a pohovořil jsem s jistými důležitými lidmi. Přemýšlím o tom odcestovat tam v prvním týdnu v červenci, avšak uvažuji o tom, jestli to udělat, když mě budou nové příznaky mého špatného zdravotního stavu ohrožovat. Celkově vzato by však pro mě nemělo být obtížné se vydat do Nového Vrindávanu, jestliže již budu v Londýně. Měl bych dorazit někdy kolem 20. srpna, protože Džanmáštamí se bude slavit 21. srpna. Jen to pro tuto chvíli nemohu slíbit kvůli mému špatnému zdraví. Jestli ale opravdu pojedu do Londýna, existuje devadesátiprocentní šance, že přijedu i do Nového Vrindávanu.

Do té doby bych od tebe rád slyšel, jaká obranná opatření jsi přijal pro ochranu života a majetku v Novém Vrindávanu. Je to velice důležité, musíš podniknout všechny nezbytné kroky. Vláda by  ve skutečnosti měla všechny tyto gangstery zatknout a náležitě je potrestat za jejich kruté chování k neozbrojeným občanům. Snaží se vláda nějak potrestat gang, který je v tvé zemi nechvalně proslulý? My se prostě jen připravíme na případné občasné útoky zločinců.“ (dŠP Kírtanánandovi Mahárádžovi, 22. června 1973)

73-06 „Ptáš se, jestli by jaderné zničení této planety ovlivnilo sankírtanové hnutí. Ne, neexistuje nic, co by zastavilo toto sankírtanové hnutí, protože je to vůle Pána samotného, Pána Čaitanji, aby bylo Jeho svaté jméno slyšet v každém městě a vesnici. Není ani možné, aby démoni tuto planetu zničili nezávisle na Krišnově vůli. Nic se nestane bez Jeho svolení. Jestliže chce Krišna někoho zabít, nikdo ho nezachrání, a jestliže chce Krišna někoho ochránit, nikdo ho nemůže zabít. Z naší strany bychom prostě jen měli být odhodláni vykonávat naše poslání i přes vší opozici, démony, jaderné války, cokoli. Celý vesmír bude nakonec vystaven jistému zničení, jak si to Krišna přeje, avšak oddaná služba je věčná a je tím jediným jistým způsobem, jak se zachránit před tímto zničením. Můžeme po celém světě kázat, že jedinou cestou, jak se zachránit před kolektivním a individuálním zničením, je přijmout zpívání Hare Krišna. V krátkosti, tento svět je velmi nebezpečným místem, proto bychom měli neustále zpívat Hare Krišna a vyhledávat ochranu u Krišny.“ (dŠP Makhanlálovi, 22. června 1973)

73-06 „Ptáš se, co to mají tito démoni napadající Nový Vrindávan za mentalitu a proč se to stalo? Měl bys již vědět, že existují dvě třídy lidí, oddaní a démoni. Vždy jde o to, že mírumilovní oddaní jsou napadáni a vyrušováni démony, avšak oddaní jsou vždy díky Krišnově milosti vítězní. V Bhagavad-gítě Krišna Ardžunovi nařídil, aby do celého světa vyhlásil, že Jeho oddaní nebudou nikdy zničeni. A v posledním verši Gíty Sandžaja říká: ,Kdekoli se nachází Krišna a Krišnův čistý oddaný Ardžuna, tam vždy bude bohatství, vítězství, nevšední síla a morálka,ʻ tatra śrīr vijayo bhūtir, dhruvā nītir matir mama. Protože však vedeme válku s májou, nějaké ztráty utrpíme. Dokonce i šestnáctiletý Ardžunův syn Abhimanyu byl na bitevním poli Kurukšétry zabit. Měli bychom být připraveni ochránit Božstva a vždy očekávat Krišnovu milost, protože na Něm vždy závisíme a bez Něj nemůžeme my sami nic vykonat.“ (dŠP Makhanlálovi, 22. června 1973)

74-01 „V jednom dopise, který jsem obdržel od Mádhavánandy, se zmiňuje, že Božstva v Bhaktivédánta Manoru nejsou ochráněna. Ty jsi chrámovým prezidentem, jsi proto zodpovědný za všechny takové záležitosti. Kdo se stará o místnosti pro Božstva? Musí být na noc zabezpečeny, všechna okna a dveře musí být zamčeny a ty na to musíš osobně dohlédnout. V Bury Place již jsi dostatečně zažil, jak byla Božstva napadena. Již s tím máš zkušenost, a tak bys to neměl zanedbat.

Prosím zajisti chrámu dostatečnou ochranu, obzvláště Božstvům, aby tak nebyla vystavena žádným útokům. Odpověděl jsem Mádhavánandovi na různé otázky, můžeš si tedy přečíst jeho dopis. Jde především o to, že jestli máte nějak pokračovat, musí mezi tebou, Mádhavánandou, Šjámasundarem a dalšími panovat duch spolupráce. Z Mádhavánandova dopisu jsem pochopil, že máte velkou příležitost šířit vědomí Krišny v indické komunitě a expandovat naše programy do celé Anglie, rád bych tedy od tebe slyšel, jak se snažíš učinit naše poslání v Anglii úspěšným.“ (dŠP Mukundovi, 1. ledna 1974)

74-01 „Tady mají čtyřiadvacetihodinovou ochranku s pistolí v pouzdře, strážící neustále chrám. Měl bys něco takového také zařídit.“ (dŠP Mukundovi, 12. ledna 1974)