Koncem roku 1972 jsem strávila přibližně dva týdny v ISKCONském chrámu v Melbourne. Kromě základních principů karmy a vegetariánství jsem pochopila i trochu z filozofie vědomí Kṛṣṇy. Neustále  jsem slyšela, jak oddaní mluví o Śrīlovi Prabhupādovi. Titul Śrīla Prabhupāda zněl v mých uších mnohokrát za den. Byla jsem fascinovaná neochvějnou připoutaností, kterou oddaní měli pro osobu s přezdívkou Śrīla Prabhupāda. Jak dny plynuly v téměř neustálých harināmech a prasādam, v  době nepochopitelných obřadů, mé okouzlení začaly znečišťovat pochyby.

Nebudu zklamaná, až poprvé uvidím Śrīlu Prabhupādu? Co když nebude takový, jak si ho představuji? Pokud by to tak bylo, věděla jsem, že mé semínko oddanosti bude v ohrožení. Jak se blížila návštěva Śrīly Prabhupādy v Melbourne, pozdvižení cválalo kolem řadového domu jako divoký kůň se špatným trenérem. Mé myšlenky byly jako vodní vír: blížil se test mého nepatrného semínka víry.

Śrīla Prabhupāda přijel dříve. Nahoře v čerstvě vymalovaných místnostech chrámu na Burnett Street jsem slyšela ozvěny „Śrīla Prabhupāda je tu.“

S divoce bušícím srdcem jsem vyběhla nahoru na schody a pohledem dolů na to, co vypadalo jako dokonale zorganizovaný příchod, jsem viděla Śrīlu Prabhupādu, jak vchází do vstupní haly. V té chviličce, kdy jsem viděla transcendentální podobu Prabhupādy, se rozptýlily navždy mé pochyby a obavy. Byl přesně takový, jak jsem doufala. Zde ve starém době na zchátralém předměstí byla odpověď na všechny mé modlitby. Dokonalá vize. Síla přesvědčit pouze pohledem spočívá výhradně v rukou významného duchovního mistra. Pro mě nebylo zapotřebí řečnění, ani dlouhotrvající blízká společnost a ani jsem nebyla dobře znalá śāstry. Ale pouze krátký pohled na podobu Božské Milosti ustanovilo autoritu Śrīly Prabhupādy jako vedení po zbytek mého života. Lava-mātra sādhu-saṅge, sarva-siddhi haya, C.c., Madhya 22.54. Jak potvrzuje Caitanya-caritāmṛta, že i když se setkáte jen na chvilku s čistým oddaným, dosáhnete veškerých úspěchů.

S tímto příběhem v mysli dává kniha Ācārya svým čtenářům možnost ponořit se do nektaru pohledu duchovního mistra. Pohledu takové síly, která vznítí naší touhu vrátit se ke Kṛṣṇovi. Tato kniha, jako příspěvek k oslavám stého zjevení Śrīly Prabhupādy, nám dává výjimečnou příležitost plavat v řece sladkých vzpomínek, aby se prohloubilo naše pochopení. Když otáčíme stránky a obklopují nás čisté paprsky milosti zakladatele- ácāryi Mezinárodní společnosti pro vědomí Kṛṣṇy, naše srdce jsou utišena jako čelo dítěte s horečkou v náruči své matky.

Když si prohlížíme fotky v knize Ācārya a přemýšlíme o verších, které je zkrášlují, náš osobní vztah se Śrīlou  Prabhupādou bude obnoven. Jeho milostivý pohled nás zasáhne hluboko do našich srdcí a probudí nás ze spícího okouzlení nevědomosti, které obklopuje podmíněné duše.

Když se pohroužíme do moci Śrīly Prabhupādy, který jako slunce osvětluje nebe  a rozptyluje temnotu věku Kali, můžeme rozjímat o slovech jednoho staršího oddaného u Kalkaty, který v sedmdesátých letech hlasitě vykřikoval: „Celý svět, sluneční svit, Śrīla Prabhupāda!“

Kṛṣṇa Rūpa devī dāsī
Sydney