Papírové peníze: podvodníci a podvedení... zlatý standard je dobrý, protože odrazuje od průmyslu a obchodu ve velkém měřítku... skutečné bohatství jako dobytek a obilí

 

Prajāpati: Dnes ráno jsem byl znepokojen z inflace. Vláda a noviny říkají, že největším problémem dneška je inflace. Z našeho hlediska vědomí Kṛṣṇy, jak můžeme tento problém inflace vyřešit?

Prabhupāda: Je to velmi jednoduché. Nepřijímejte papírové peníze. Musí to být zlato nebo nějaký cenný kov. Tak jako jeden dolar musí mít hodnotu jednoho dolaru kovu. Pak je to vyřešeno. Ale oni chtějí podvádět. Jak to lze vyřešit? Protože když ti zaplatím jeden dolar, musím ti zaplatit hodnotu jednoho dolaru. Ale probíhá podvod: „Já vám zaplatím jeden dolar, kus papíru. To je všechno.“ Přijímáte podvádění a já také podvádím. Vláda to dovoluje. Tak jak lze tento problém vyřešit? Je to podvádění. Vláda je ale zákonem umožňuje. A vy to přijímáte, já to přijímám. Jak to potom mohou vyřešit, řešení? Toto je řešení.

Prajāpati: V ekonomice samotné není ve skutečnosti dost peněz, je to dokonce v bankách...

Prabhupāda: To je podvádění. Proto říkám podvádění. Nemám peníze. Dám vám jen papír. Slibuji, že vám zaplatím sto dolarů. K čemu je tento slib, pokud nemám peníze? Ale chcete být podvedeni. Podvádím vás. To je vše. Jste spokojeni, že jsem vás podvedl; tak toho využívám a podvádím vás. Dám vám papír. To je vše.

Bahulāśva: Skutečné peníze jsou zlato a stříbro.

Prabhupāda: Cokoliv... Musí to mít hodnotu. Podle tržní ceny to musí mít hodnotu. Ať je jakákoliv. Zlato je přijímáno, protože je to nejcennější kov. Malý kousek zlata může stát dvě stě dolarů. Ale kdybych vám dal železo, pak budete muset sehnat další, jak se tomu říká, autobus, abyste je odvezli. (smích) Proto je zlatý standard přijímán všude. Existuje standardní cena zlata, takže když vám zaplatím peníze, musí mít hodnotu ve zlatě. To je vše. Pak není inflace. Lidé chtějí být podvedeni a podvádějí. To je vše.

Bahulāśva: Ve Śrīmad-Bhāgavatamu, Prabhupādo, říkáte, že se Kali stal standardizovaným zlatem.

Prabhupāda: To je další bod. Ten, kdo má zlato, si může koupit tyto čtyři druhy hříšných činností: jedení masa, hazardní hry, omamné látky, nedovolený sex. Pokud máte peníze, můžete si opatřit nedovolený sex z velkých, velkých čtvrtí. Je to tak?

Karandhara: Ano.

Prabhupāda: Ano. Hříšné činnosti vzrostly, protože svět vytváří příliš mnoho bohatství. Protože si mohou koupit hříšné činnosti. A to se zvyšuje inflací. Mám falešné peníze a za ně si mohu koupit veškerý tento nedovolený sex, víno, omamné látky a... Tak jako v dnešní době, banka vám vydává kartu „Americard...“ Co je to?

Karandhara: Kreditní karta. Bank Americard.

Prabhupāda: Aha. Jednoduše ukážete kartu, dostanete zboží. Směna se tedy stala velmi levnou (snadnou). Tak levně můžete nakupovat. Proto si můžete levně koupit také hříšné věci. Lidé se stávají hříšnými. Moderní ekonomika je: „Zapojit lidi do tvrdé práce, aby vyráběli, a umělým podváděním zajistit zboží, komodity.“ To je moderní ekonomika.

Pracovník dostává tři tisíce dolarů měsíčně, ale dostává papír. Ale on si myslí: „Dostávám peníze.“ Dává svou práci a věci se vyrábějí. To je politika. „Podvést ho. Nedávat mu peníze, dát mu papír a získat jeho práci a vyrábět zboží.“ To je moderní ekonomika. Není tomu tak? Dělník, pracovník, dostává vysoký plat, vysoké mzdy. Co dostává? Je to papír. A je velmi nadšený dávat svou práci. Výroba roste. A když jdete na nákup, pak musíte znovu zaplatit. Cokoliv jste získali, musíte zaplatit vše, platíte bance nebo člověku. Jednoduše probíhá podvádění...

Prajāpati: To je součástí naší platformy. Pro kandidaturu na politickou funkci potřebujeme řešení problémů, nabízet je jako platformu. Vypracujeme různé zákony, připravené pro legislativu, ukážeme jim, že to myslíme vážně.

Prabhupāda: Jak to budete prezentovat? Podvádění probíhá. Pokud se nestanete vědomými si Boha, proces podvádění se nezastaví. Neexistuje žádné řešení.

Prajāpati: Proto zavedeme zákon zavést do škol vědomí Boha pro všechny děti.

Prabhupāda: Ano. Vědomí Boha. Pak bude každý čestný a všechno bude napraveno. Každý chápe, že toto je čistý podvod. Dám vám sto dolarů, kus papíru. To je vše. A vy to přijmete. Chcete být podvedeni. Myslel si: „Nyní dostávám každý den sto dolarů. Budu velmi tvrdě pracovat.“ Nebere v úvahu: „Nedostávám sto dolarů, ale kus papíru.“ Lidé nemají mozek, aby to pochopili. „To není sto dolarů. Dejte mi peníze, sto dolarů.“ Potom vše, řešení bude...

Nebude žádná inflace. Protože vím, že vám zaplatím kusem papíru, mohu vás podvést, proto tisknu bankovky, pro podvádění mnoha lidí. Proto je inflace. Ale když nebude žádná možnost vás podvádět, pak žádná inflace nebude. Zde jsem dostal příležitost, protože vím, že kusem papíru mohu podvádět mnoho lidí. Musí být inflace. Není tomu tak? Není to psychologické? Když vím, že vás mohu podvádět tímto nástrojem, tak proč bych jeho počet nezvyšoval? To je inflace. Co si o tom myslíš, Karandharo?

Karandhara: To je základní princip, ano.

Prabhupāda: Ano. Podvádím vás a lidé mé podvádění přijímají.

Karandhara: Celé to vlastně začaly vlády. Ty zavedly papírové peníze, a to proto, že se jedná o podvádění. Ale každý se toho účastní. Tak to pokračuje dál a dál. To je skutečnou příčinou inflace.

Prabhupāda: Ano. To je ono. Dostává se jim v jejich podvádění podpory.

Bahulāśva: Nenechají vás vlastnit žádné zlato.

Prabhupāda: Nyní udělali zákon, že nemůžete uchovávat zlato?

Karandhara: Ten je už od roku 1933.

Prabhupāda: Vida.

Karandhara: Američané nemohou vlastnit, uchovávat zlato. Velmi brzy prosadí stejný zákon o stříbru.

Prabhupāda: Vida. Nemohou mít ani ozdoby.

Karandhara: Můžete mít ozdoby, šperky.

Prabhupāda: Podle zákona podvádějí. Jak to můžete zastavit?

Karandhara: Nyní zavedli zákon, že i penny, což je nejmenší mince, bývala vyrobena z mědi, tak nyní ji budou vyrábět z hliníku, protože měď je příliš drahá.

Prabhupāda: Vida.

Bahulāśva: Bude stát méně než penny, pokud bude vyrobena z hliníku.

Prabhupāda: Proč ne cement? (smích) Protože podle zákona bude vše přijatelné. Udělejte ji z cementu.

Bahulāśva: Śrīlo Prabhupādo, co můžeme udělat, abychom potlačili tyto darebáky ?

Prabhupāda: Zpívejte Hare Kṛṣṇa.

Bahulāśva: To je potlačí.

Prabhupāda: Ano. Budou očištěni. Čím více budete zpívat Hare Kṛṣṇa, budou očištěni. To je... Všechny problémy jsou kvůli nepochopení. Co distribuujeme? Jen odstraňujeme nepochopení a přivádíme je k poznání. To je naše propaganda. Takže, pane Theologu, je pro vás tento návrh lákavý?

Prajāpati: Zdá se to v pořádku pro běžné účely, Śrīlo Prabhupādo, mít tyto peníze, co se děje, ale pro transakce ve velkém měřítku by to mohlo být velmi obtížné.

Prabhupāda: Hm?

Prajāpati: A jako praktický základ, transakce tisíců a tisíců dolarů, by byly...

Prabhupāda: To bude dobré pro lidi. Jelikož probíhají velké transakce, kapitalisté hromadí. Kapitalisté hromadí. Zboží je zde, všechno je zde. Platíte cenu na černém trhu, získáte je. Pak, když někdo hromadí, nepouští na trh. Pokud dojde k zastavení velkého průmyslu a obchodu, je to dobré pro lidi.

Jagajjīvana: Znamená to, že stejné množství zlata je zde?

Prabhupāda: Ne, velké měřítko... Dejme tomu, že chcete-li uskladnit, řekněme, tisíc kilogramů nebo tisíc pytlů rýže, musíte mi zaplatit zlatem. Ale vy je nemáte. Proto bude průmysl ve velkém měřítku zastaven. Vida.

Karandhara: Pak by cena rýže velmi klesla.

Prabhupāda: Ano. Pak získáte skutečnou cenu a skutečnou hodnotu. Zboží je zde, kdekoliv na světě..., tam je dost komodit. Ale tito darebáci hromadí a nedávají v pravý čas. Proto lidé trpí.

Karandhara: Ano. Je tu... Oni teď kupují. Kupují zboží předtím, než se dokonce vypěstuje, na komoditním trhu.

Prabhupāda: Ano, protože mohou platit tímto papírem, banka se bude rozvíjet. Jakmile... Musíte zavést tyto kovové mince s hodnotou. Celé to podvádění se zhroutí.

Jagajjīvana: V minulosti bylo na této planetě hodně zlata. Co se s ním stalo? Bývala na této planetě spousta zlata?

Prabhupāda: Ano. Používali je jako nádobí, jako nádoby v domácnosti. Tak jako jste nyní pokročilí, používáte plasty, protože jste se stali velmi pokročilými. Proto používáte plast. Oni používali zlato.

Jagajjīvana: Co se s tím zlatem stalo?

Prabhupāda: Co se stalo? Když budeš mít doma nádobí, co se stane? Jíš pěkně z talíře. To je vše. Proč se zajímáš, co se děje? Je ve tvé kredenci. To je vše. A zlato je takový kov, do jakékoliv části země, jakékoliv části světa půjdete, ihned dostanete hodnotu.

Karandhara: Ano. Vždy, když je ekonomická krize, pak si zlato uchová hodnotu. Tak jako když se zhroutil akciový trh v roce 1929, pokud jste měli zlato, mohli jste stále nakupovat zboží. Bez ohledu na to, jak špatná byla ekonomika, lidé přijímali zlato výměnou, ale ne měnu.

Prabhupāda: Ano. Indická ekonomika byla, že pokud máte peníze navíc, koupíte zlatou ozdobu pro manželku. Vaše peníze jsou uchované v nich. Nebo koupit nějaké nádobí, stříbrné nádobí. To byla indická ekonomika. Toto ukládání v bance a myslet si, že dostávám dobrý úrok, to je další podvod. Je to další podvod. Pokud nejsou věci dostupné, co získáte z úroku? Proto radím, nakupte pozemky a pěstujte si vlastní potravu. Nebude žádný problém.

Karandhara: Míra inflace je vyšší než úroková sazba. Když získáte úrok 5 3/4% za rok, inflace vzrostla o 6% za rok. Takže ve skutečnosti vaše peníze jsou v nejlepším případě stále stejné.

Prabhupāda: Peníze je třeba mít v dobytku a obilí. Že je indické hospodářství, dobytek a obilí. Pokud máte hodně krav, získáte mléko. Příprava mléka. A pokud máte obilí, tak kde je problém? Připravíte si potravu doma a jíte a zpíváte Hare Kṛṣṇa. Kde je problém? Chcete-li jíst a žít v klidu. Pokud máte obilí a mléko, máte dost jídla a není žádný problém. Nemusíte jezdit osmdesát kilometrů za prací, a pak budete potřebovat auto. Tolik problémů. Ale pokud máte jídlo doma, pak jíte a zpíváte Hare Kṛṣṇa a vrátíte se domů, zpátky k Bohu. Jednoduchá věc.

Prajāpati: Mnoho lidí je dnes zaměstnáno hříšnými činnostmi, pracovní místa, která souvisí s hříšným životem. Zbavíme-li se těchto hříšných činností, co najdeme pro tyto lidi, aby nahradili svá pracovní místa?

Prabhupāda: Dělejte zbožné činnosti. Chceš říci, že musí pokračovat v hříšných činnostech, které mají jako zaměstnání? (smích)

Prajāpati: To říkají oni.

Prabhupāda: Ne, zaměstnáme je.

Prajāpati: Dobytkářský průmysl, alkoholový průmysl, tabákový průmysl, všechna tato velká průmyslová odvětví.

Prabhupāda: Ano. Ať jsou bez průmyslu. Přijďte k nám. Dáme jim jídlo. Ano. Tak jako ten... Co je to? Mṛgāri, Mṛgāri. Myslel si: „Nebudu-li zabíjet zvířata, jak budu jíst, (jak) budu žít?“ A Nārada mu dal: „Dám ti najíst. Pojď sem.“ Tak se stal vaiṣṇavou. To je naše propaganda. „Zanechte těch nesmyslných činností. Pokud si myslíte: ‚Jak budete jíst?‘ Dám vám najíst. No tak. To je náš program. Nejprve s tím přestaňte. Pak já, dívejte se, jak vám dám.“ Jen se dívejte. Když jsem přijel, nejprve jsem byl sám. Neměl jsem přístřeší, žádné jídlo. A jak se nyní staráme o tisíce lidí a dáváme jim najíst a pěkné přístřeší? Jak je to možné? Je to možné. Protože, koneckonců, Kṛṣṇa dává všechno. Pokud se stanou vědomými si Kṛṣṇy, všechno přijde. Proč se starají o hříšné činnosti?